Το κλασσικό κέικ
Όταν η συζήτηση φτάνει στο κέικ τα λόγια θα είναι περιττά. Σε κάθε του παραλλαγή το κέικ έχει δημιουργηθεί για να αρέσει σε όλους ιδανικό για πρωινά Σαββάτου ή μέσα στο ταλαιπωρημένο ταπεράκι της δουλειάς, το κέικ ήρθε για να μείνει !

Συστατικά
Για μία κανονική στρογγυλή / μακρόστενη φόρμα
- 1 συσκευασία (500 γρ.) αλεύρι φαρίνα
- 1 -2 κάψουλες βανίλιας
- 2 κούπες ζάχαρη (εναλλακτικά 1 κούπα κρυσταλλική στέβια)
- 3 ολόκληρα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 πλάκα μαργαρίνης σε θερμοκρασία δωματίου
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/2 κούπας κονιάκ / άλλο ηδύποτο
- 150 γρ. κουβερτούρα
Οδηγίες
1.
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο σε βαθύ μπολ ώστε να αφρατέψει (θεωρούμε οτι το βούτυρο είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει από το μίξερ και απλώνεται στα τοιχώματα του μπολ), στη συνέχεια προσθέτουμε εναλλάξ ζάχαρη, τα αυγά και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
2.

Προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλί, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ και χτυπάμε. Εάν δούμε οτι το μείγμα είναι πολύ σφιχτό μπορούμε να προσθέσουμε γάλα εγώ προσωπικά προσθέτω κονιάκ ή χυμό πορτοκάλι.
3.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή αντικολητική φόρμα για κέικ και ρίχνουμε το μείγμα μας.
4.
Ψήνουμε το κεικ μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις για 40-45 λεπτά. Η κλασσική δοκιμή για να δούμε αν το κέικ είναι έτοιμο είναι η βύθιση ενός μαχαιριού στο εσωτερικό του (αν βγει καθαρό το κέικ είναι έτοιμο)
TIPS !
Αν θέλουμε το κέικ μας με επικάλυψη λιώνουμε μία κουβερτούρα σε 1/3 κούπας κρέμας γάλακτος και γλασάρουμε όταν το κεικ κρυώσει.
Προσπαθούμε να ξεφορμάρουμε το κει αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο αλλιώς κινδυνεύουμε να πανιάσει.
Στο τελικό στάδιο μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα του κεικ μας καρύδα, κομμάτια σοκολάτας ακόμα και μπισκότα τύπου Oreo σε κομμάτια!
Προσθέτοντας μέσα στο μείγμα μας κακάο (4-5 κ.σ. ή μία λιωμένη κουβερτούρα το μετατρέπουμε σε σοκολατένιο!